
BMX kisaamisen perusteet
1. VARUSTEET
2. BMX LUOKAT
3. LISENSSIT
4. KANSALLISET CUP-KILPAILUT
5. ENNEN KILPAILUA
6. KILPAILUPÄIVÄN KULKU
7. SÄÄNNÖT JA OPPAAT
8. KANSAINVÄLISET KILPAILUT
BMX kisat
Tälle sivulle on koottu perustietoa kotimaan kilpailuun osallistumisesta aloittelevan kisaajan tai huoltajan kannalta. Tässä vaiheessa oletamme, että olet käynyt harjoittelemassa BMX-racing -radalla ajamista, porttilähtöä ja perustekniikoita.
​
1. Varusteet
Kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa varustevaatimukset ovat:
-
BMX Racing -pyörä, jossa on kaikki kunnossa ja kireällä. Pyörässä on oltava sääntöjen mukainen kisanumero (kts alla)
-
Full Face -kypärä
-
Pitkähihainen ajopaita, selässä EI saa olla kisanumeroa. Paras on seurapaita. Paita housujen sisään. KV kisoissa pitää olkapäissä olla Suomen lippu.
-
BMX ajohousut – ei verkkareita tai farkkuja.
-
Jos ajaa BMX -ajoshortseilla, tulee polvi-säärisuojien olla pitkät ja peittää sääri kunnolla.
-
Ajohanskat
Ajajille suositellaan polvi- ja kyynärsuojia sekä rintapanssaria, mutta ne eivät ole säännöissä pakolliset.
2. BMX Luokat
-
BMX Racingissa kilpailuluokat määräytyvät syntymävuoden, sukupuolen, pyörän tyypin ja kilpailutason perusteella.
-
Pyörän tyypin mukaan kilpailuluokat jakautuvat 20 tuuman vakiopyöriin ja 24 tuuman cruiser-pyöriin.
-
Kilpailutason perusteella kilpailuluokat jakautuvat Challenge-tasoon ja Mestaruustasoon (Championship), . Lähes kaikki Suomen kilpailijat ajavat Challenge-luokissa.
-
Kansallinen lajiliitto voi määritellä omat Challenge-luokat UCI:n määrittelemien kilpailuluokkien puitteissa.
-
SM-kisoissa ajetaan virallisissa luokissa
-
Suomen Cup -kisojen luokat voivat poiketa jonkin verran virallisista luokista. Tarkista kyseisen vuoden luokat Suomen Cup -säännöistä.
​
CHALLENGE LUOKAT (näissä kisaavat lähes kaikki kisaajat):
20 tuuman vakiopyörillä
-
Pojat 5-6, 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 13-14 (8 luokkaa)
-
Tytöt 5-6, 7-8, 9-10, 11-12, 13-14 (5 luokkaa)
-
Miehet 15 ja vanhemmat (1 luokka)
-
Naiset 15 ja vanhemmat (1 luokka)
24 tuuman Cruiser-pyörillä
-
Miehet 30 ja vanhemmat
-
Naiset 30 ja vanhemmat
​
MESTARUUSTASON ELI CHAMPIONSHIP -LUOKAT (vain maajoukkue-tason ajajille)
-
Miehet Elite (19 ja vanhemmat)
-
Naiset Elite (19 ja vanhemmat)
-
Miehet Juniors (17 – 18v)
-
Naiset Juniors (17 – 18v)
-
Miehet U23
-
Naiset U23
Mestaruustasolla kilpaillaan vain 20 tuuman vakiopyörillä.
​
3. Lisenssit
-
Kansainvälisissä ja SM-kisoissa kaikissa kilpailuluokissa vaaditaan lisenssi. Lisenssin osto-ohjeet löytyvät pyoraily.fi -sivulta. Lisenssi ostetaan SuomiSport.fi -palvelussa
-
Muissa kansallisissa kisoissa (Suomen Cup) voivat ilman lisenssiä kilpailla alle 10-vuotiaat sekä 30 vuotta täyttäneet ajajat. Ajajat vastaavat silloin itse omasta vakuutusturvastaan.
-
Paikallisissa kisoissa (Kehä Cup, Kuppis Cup) lisenssiä ei tarvita.
-
Lisenssin osto-ohjeet ym https://pyoraily.fi/tapahtumat/bmx-racing-cup/
​
4. Kansalliset CUP-kilpailut
BMX Suomi CUP-kilpailut käydään erikseen vuosittain vahvistettujen sääntöjen mukaisesti. CUP-säännöt löytyvät https://pyoraily.fi/tapahtumat/bmx-racing-cup/.
​
5. Ennen kilpailua
BMX-kuskiksi rekisteröityminen
Ennen ensimmäistä kilpailua sinun tulee varata kansallinen kilpailunumero, jota käytetään kilpailuihin ilmoittautumisessa ja kilpailutulosten kirjaamisessa. Numero varataan https://pyoraily.fi/tapahtumat/bmx-racing-cup/ -sivun ohjeiden mukaan. Kilpailunumero on pakollinen kansallisissa kilpailuissa (BMX-cup, SM-kisat). Numero näkyy kisaajilla BMX-pyörän etukilvessä (värillinen tausta). Myös sivunumerot ovat pakollisia (kaikilla mustat numerot valkoisella taustalla).
​
Kilpailunumero
Uudet kisaajat varaavat itselleen pysyvän kilpailunumeron seuraavan sivun ohjeiden kautta: https://pyoraily.fi/tapahtumat/bmx-racing-cup/
Numerot 1-18 on aina varattu. 1-8 -numero kertoo siitä, että ajaja on sijoittunut numeron osoittamalle sijalle MM-kisoissa omassa ikäluokassaan. 11-18 kertoo saman viestin EM-kisoista.
Numeron taustaväri
Etukilven taustavärin määräävät kansainvälisen liiton säännöt.
-
Pojilla ja miehillä taustaväri on keltainen,
-
tytöillä ja naisilla taustaväri on sininen.
-
Cruiser- eli 24 tuumaisten BMX-pyörien sarjoissa taustaväri on punainen.
-
Championship-luokissa on musta taustaväri ja valkoiset numerot juniori-luokkien 17-18 vuotiailla, harmaa tausta ja valkoiset numerot U23-luokan ajajilla ja valkoinen tausta mustilla numeroilla elite-luokat ajajille
​
Oma numero merkitään mustalla (keltainen tausta) tai valkoisella (sininen ja punainen tausta). Sivunumero ovat aina mustat valkoisella pohjalla.
Numerokyltin voi askarella itse, tai ostaa, yleensä netistä. Suosittu kylttimerkki on esimerkiksi BOX (googleen hakusana bmx number plate vaihtoehtojen löytämiseksi)
Lisenssi
Katso lisenssivaatimukset yllä. Lisenssien osto-ohjeet löytyvät Suomen Pyöräilyn sivuilta. Lisenssi ostetaan Suomi Sport -sivustolta.
​
Ennakkoilmoittautuminen
Kilpailuihin ilmoittaudutaan seuroittain. Tarkista kilpailukutsusta hyvissä ajoin ilmoittautumisohjeet kilpailuun ja kerro seurasi yhteyshenkilölle, että haluat osallistua. BMX-kilpailukutsu julkaistaan https://pyoraily.fi/tapahtumat/bmx-racing-cup/ -sivustolla vähintään kahta viikkoa ennen kilpailua. Kilpailukutsusta selviää myös osallistumismaksu, kilpailun alustava aikataulu ja kilpailun järjestäjän yhteystiedot.
6. Kilpailupäivän kulku
Ilmoittautuminen
Ilmoittaudu kilpailupaikalle saapuessasi oman seurasi joukkueenjohtajalle. Seuran joukkuejohtaja varmistaa seuran koko joukkueen osallistumisen kilpailuun. Paikalliskisoissa ilmoittautumiset voidaan hoitaa edelleen henkilökohtaisesti.
Kilpailupäivän ohjelma, lähtölistat
Ilmoittautumisten jälkeen kilpailun järjestäjä laittaa kilpailupäivän ohjelman ja lähtölistat kilpailupaikan ilmoitustaululle tai sivustolle. Lähtölistoista selviää ketkä ajavat kanssasi alkuerät (usein 3 lähtöä). Tarvittaessa kirjoita ylös lähdön järjestysnumerot (moto#) ja lähtöradat portilla kuhunkin alkuerään.
Mallikuva lähtölistasta
​
​
​
Tiimialue
Radan lähettyvillä olevalla tiimialueelle kukin seura tuo ja pystyttää omat telttansa. Aluetta käytetään lähtöjen välissä rentoutumiseen ja kisaajan tankkaamiseen. Lisäksi teltta tarjoaa suojaa auringolta ja sateelta. Tiimialueelle kannattaa tuoda oma retkituoli ja eväät. Pyörät jätetään siististi teltan ulkopuolelle.
​
Lähdönjärjestelyalue
Lähtöportin läheisyydessä olevalla lähdönjärjestelyalueella on merkitty 10 jonoa. Kun oma lähtö lähestyy, menee kilpailija ajoissa lähtölistoissa hänelle ilmoitettua lähtöä vastaavaan jonoon. Katso yllä olevasta kuvasta miten näet mihin jonoon pitää mennä.
​
Harjoitukset
Ennen kilpailua on lyhyet (n. 30-60 min) harjoitukset omissa harjoitusryhmissä (block). Suomessa usein alle 12 v. ja yli 12 v. omissa harjoitusryhmissään. Harjoituksen tarkoituksena on kisalämmittelyn lisäksi varmistaa, että pyörä ja varusteet ovat kilpailukunnossa (suojat, kiinnitykset, rengaspaineet jne.). Numerokyltit ovat pakollisia jo harjoituksissa.
​
Alkuerät eli motot
Alkuerät tai motot ovat ensimmäisiä kilpailulähtöjä. Alkuerä-lähtöjä jokaisella kilpailija on yleensä kolme. Alkueristä saa maaliintulojärjestyksen mukaiset pisteet. Alkuerien pisteet lasketaan yhteen ja mahdollisissa tasapisteissä viimeisin tulos ratkaisee. Perusperiaate (8-portilla) on, että alkuerien neljä parasta pääsee jatkoon finaalikierroksille.
Huom: Suomessa jotkut kisat järjestetään vielä ns. neljän lähtijän portilla, joissa lähtökaaviot vaihtelevat huomattavasti luokan osanottajamäärän mukaan. Tarkista omien lähtöjesi kaaviot tarvittaessa lähtölistoista.
​
Finaalikierrokset
Luokan osallistujamäärä määrittää finaalikierroksen muodon. Jos osallistujia luokassa on portillinen tai vajaa portillinen (3-8 kpl), kilpailun lopputulos määräytyy alkuerien perusteella.
Jos osallistujia on 9 tai enemmän, ajetaan alkuerien jälkeen finaalikierrokset. Esimerkiksi jos 16 ajajaa pääsee alkueristä jatkoon, ajetaan finaalikierroksella kaksi semifinaalia (8 + 8 ajajaa) Finaalikierroksilla jokainen lähtö on ratkaiseva loppusijoitusten kannalta. Semifinaaleissa yleensä puolet kisaajista (portin lähtöpaikkojen määrästä) jatkaa finaaliin. Finaalin voittaja voittaa kilpailun.
​
Tulosten julkistaminen
Kun kaikki lähdöt on ajettu, kilpailun tulokset julkistetaan kilpailusta riippuen kilpailun ilmoitustaululla tai etukäteen ilmoitetulla nettisivulla. Isompien kisojen tulokset ovat jälkikäteen nähtävissä erillisellä tulospalvelusivustolla.
Palkintojen jako
Alle 13 v. sarjoissa yleensä kaikki osallistujat palkitaan. Isompien luokissa palkitaan yleensä vain mitalisijoille päässeet ja joskus myös kaikki finalistit.
​
Toimitsijatehtävät
Suomen BMX-kilpailut järjestetään vapaaehtoisvoimin. Kaikkien ajajien vanhemmat ja myös tarpeeksi vanhat ajajat voivat osallistua radan kunnostukseen, kilpailualueen rakentamiseen sekä kisan toimitsemiseen. On suotavaa, että mahdollisimman moni osallistuu tuomarikoulutukseen, ja voi näin auttaa myös kaarretuomarin tai maalituomarin tehtävissä. Kaikki osallistuvat kilpailun jälkeen kisa-alueen purkamiseen.
​
7. Säännöt ja oppaat
Sääntöoppaat saa ladattua Suomen Pyöräilyn sivujen säännöt-osiosta, josta OSA 6 on BMX.
Kansalliset CUP-kilpailut käydään erikseen vuosittain vahvistettujen sääntöjen mukaisesti. Ensisijaisesti CUP-kilpailussa käytetään CUP-kilpailun sääntöjä. CUP-säännöt https://pyoraily.fi/tapahtumat/bmx-racing-cup/ -sivuilta.

8. Kansainväliset kilpailut
Jos kilpaileminen ulkomailla kiinnostaa, niin kannattaa katsoa Katariinan tekemä infopaketti kv-kisoista.