top of page

BMX Racing?

BMX Racing, eli pyöräkrossi on alun perin Californiasta -60 luvun lopussa alkanut laji, jonka motocrossista innostuneet lapset ja nuoret kehittivät halvaksi ja tehokkaaksi harjoittelumuodoksi
 

Pioneerit pukeutuivat kuin motocross-kuskit ja rakensivat itse ratoja, laji nimettiin Bicycle Motocrossiksi – BMX. BMX Racing tuli olympialajiksi 2008 Pekingissä. Lontoossa 2012 sekä Pekingissä 2008 miesten kultamitalin voitti Latvian Maris Strombergs. Miesten viimeisin kultamitali Riossa 2016 meni USA:n Connor Fieldsille. Naisten kultaa voitti Lontoossa 2012 ja Riossa 2016 Kolumbian Mariana Pajon.
 

BMX rata sisältää lähtömäen, hyppyrisuoria ja kallistetut kaarteet. Radan hyppyrit ovat pyöreäprofiilisia, joten radan voi myös rullata läpi. Laji sopii lapsillekin, ja lasten pyörällä voi tulla kokeilemaan. Nuorimmat Suomen BMX Racing- kisoissa ajaneet ovat 4-vuotiaita. Nuorimmat radalla potkupyöräilevät ovat vain reilu 2v. ikäisiä. Pyöräkrossiparkin lisäksi Suomessa on ratoja Lahdessa, Tampereella, Turussa sekä Laukaalla.
 

BMX Racing kilpailussa ajaa 4-8 kuskia kerrallaan radan läpi – nopein voittaa. Kisa sisältää aika-ajot, karsinnat, välierät jne., eli useita 35-45 sekunnin näyttäviä lähtöjä. Sarjoja löytyy 6-vuotiaista alkaen aina eliittiin asti.

MITEN PÄÄSEN KOKEILEMAAN?

Vuokraamon aukioloaikojen puitteissa voit tulla ajamaan Pyöräkrossiparkkiin ja kysyä apua ohjaajiltamme seuraan liittymiseen. Et tarvitse ennakkovarausta (Isot ryhmät ja synttärit varataan ennakkoon). Vuokraa kaikki varusteet vuokraamosta (sis pyörä, kypärä ja suojat) ja voit ajaa kertamaksulla niin pitkään kuin jaksat. Radan henkilökunta auttaa alkuun. Voit kokeilla rataa myös omalla maastopyörällä tai temppu BMX:llä.
 

Pakolliset varusteet: kypärä ja hanskat, suosittelemme lisäksi pitkiä lahkeita ja hihoja sekä polvi- ja kyynärsuojia. Tukevapohjaiset kengät! Ei crocseja tai sandaaleja.
 

Jos haluat treeneihin, tsekkaa harjoitukset.

 

Kaikkien ajajien edellytetään noudattavan radan sääntöjä, sekä käyttävän pakollisia suojavarusteita. Pyöräkrossiparkissa vanhemmat ja nopeammat ottavat huomioon pienemmät ja hitaammat, ja auttavat aina tarvittaessa. Radan toiminnassa pyritään pitämään mukana leikkimielisyys, urheilullisuus sekä kilpailuhenkisyys.

 

MITÄ SE MAKSAA?

Ratamaksu                            5e lapset

                                              10e aikuiset

Vuokravarusteet

Koko setti                             20e

(sis. pyörä, kypärä ja suojat)

Pyörä                                     15 e

Kypärä ja suojat                     6e

Kypärä TAI suojat                   4e

 

BMXH:n jäsenet pääsevät radalle ilmaiseksi ja kaikista vuokravarusteista -50%

 

INNOSTUIN, MITEN VOIN ALKAA HARRASTAMAAN LAJIA?

Järjestämme ohjattuja harjoituksia kaiken ikäisille, tervetuloa kokeilemaan. Voit kokeilla harjoituksia ensin ilmaiseksi, ja päättää sitten liitytkö mukaan seuraan.

 

MISSÄ PYÖRÄKROSSIPARKKI SIJAITSEE?

Täältä voit katsoa radan sijainnin
 

 

MINKÄLAINEN RATA ON?

Rata koostuu 5 metriä korkeasta lähtökummusta, neljästä hyppyrisuorasta, sekä kolmesta kallistetusta kaarteesta. Radan pituus on n. 375 metriä. Hyppyrit ovat pyöreäprofiilisia, eli radan voi ajaa läpi myös rullaamalla. Taitojen ja vauhdin karttuessa voi radalla tehdä pitkiäkin hyppyjä. Radan kaksi keskimmäistä suoraa on jaettu kahtia. Vaikeampi kaista on vain pro-kuskeille, toinen kaikille muille.
 

Radan rakentamiseen on käytetty n. 15.000 m3 mursketta sekä 1500 m2 asfalttia.
 

Radan on suunnitellut Tom Ritzenhaler Elite Trax Inc:stä, joka suunnitteli radan myös mm. Pekingin ja Lontoon Olympialaisiin.

 

VARUSTEET
Pyörä

BMX Racing –pyörät ovat kevyitä ja kestäviä. Niissä ei ole vaihteita, ja jarrukin on vain takana. Kunnollisen pyörän saa 400-600 eurolla, ja sillä voi ajaa monta vuotta. Pyöriä myy Helsingissä Ibike ja Tampereella 4130.fi sekä Sportax.

 

Turvaudu alan liikkeisiin, harvalla pyöräkaupalla on näistä mitään ymmärrystä.

 

BMX Racing pyörä eroaa monelle tutummasta Street BMX:stä suuresti, vaikka näyttävät kovin samanlaisilta. BMX Racing -pyörä on tehty ajettavaksi kovaa ja suoraa. Kun tarvetta ei ole tehdä temppuja, pyörä suunniteltu vakaammaksi ja jäykemmäksi. Pyörässä käytetyt materiaalit, komponentit ja runko geometriat ovat lähes täysin erilaiset. Jäykkyyden saavuttamiseksi pyörässä käytetään yhä pääasiassa alumiinia, mutta hiilikuitu on yleistynyt. Hyvän rullaavuuden takaamiseksi renkaat ovat mahdollisimman ohuet ja sileät kuskin koosta riippuen.

Street BMX -pyörällä voi ajaa racing radalla, mutta ns. parkkia tai streettiä ei suositella racing pyörälle. Street BMX on rauta rakenteinen, hieman painavampi ja paksummilla renkailla. Geometrialtaan pyörä on lyhyempi ja ”jyrkempi”. Ketjuvälitys on raskaampi verrattuna racing -pyöriin ja eturatas on pieni, jottei se ole tiellä. Street BMX on tehty temppuiluun ja kestämään todella kovia iskuja.

OHJEITA PYÖRÄN JA VARUSTEIDEN VALINTAAN

Omalla maastopyörällä, BMX:llä tai lastenpyörällä voi tulla kokeilemaan, tai sitten voi vuokrata BMX Racing –pyörän Pyöräkrossiparkin vuokraamosta. Yli 26 tuumaisilla renkailla varustetut pyörät (esim maantiepyörä, hybridi, cx) sekä mm. Jopot tai Ponit eivät kuulu radalle. Jos tulet kokeilemaan omalla temppu-BMX:llä, muista ruuvata irti kaikki sivutapit.

 

PAKOLLISET SUOJAVARUSTEET:

  • Kypärä (harjoituksissa ja kisoissa fullface-kypärä pakollinen)

  • Ajohanskat

Lisäksi suosittelemme pitkälahkeisia housuja (esim. farkut) sekä paita, tai polvisuojukset ja kyynärsuojukset lyhythihaisille ja –lahkeisille.

Pyöräkrossiparkki toivoo, että kaikki ajajat käyttävät polvi- ja kyynärsuojia sekä fullface -kypärää, lapset myös rintapanssaria. Suosittelemme BLUEGRASS -kypäriä ja suojia, joita saa vuokrata vuokraamosta. 

bottom of page